Μαγικός Αυλός στην Εθνική Λυρική Σκηνή

zauberflote

Το Σάββατο 9 Μαρτίου παρακολούθησα την πρεμίερα της όπερας “Μαγικός Αυλός” στην Εθνικη Λυρική Σκηνή. Η παράσταση ήταν μία μετρια παραγωγή, χωρίς καμία ιδιάιτερη φαντασία ή έκπληξη στα κοστούμια και τα σκηνικά Σίγουρα δεν βοηθάει καθόλου ο χωρος της ΕΛΣ και οι δυνατότητες του σε οτι αφορά τον τομέα αυτό. Λόγου χάρην, σε κάποιο σημείο που επρεπε να τροποποιηθεί το σκηνικό, το έσπρωχναν από τα παρασκήνια αφού δεν υπήρχε ο σχετικός αυτοματοποιημένος μηχανισμός, ενώ πίσω από το σκηνικό ήταν κρυμένος ερμηνευτής ο οποίος ήταν τόσο κακά τοποθετημένος που φαινόταν για όση ωρα παρέμενε -και καλά- κρυμένος.

Με μάλλον μετριες ερμηνείες από τους περισσότερους εκ´ των καλλιτεχνών, ειδικά από τους δύο βασικούς γυναικείους ρόλους (Παμίνα & βασσίλισα), κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται και στο γεγονός οτι η παράσταση αυτή αποτελούσε την πρεμιερα του κύκλου. Εξαίρεση πάντως αποτέλεσε ο Χάρης Ανδριανός που ως Παπαγκένο τα πηγε πολύ καλά, τόσο ως σκηνική παρουσία όσο και ως ερμηνεία. Τέλος, η ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη τα πήγε αρκετά καλά για πρεμίερα.

Σε γενικές γραμμές η παράσταση δεν ήταν κάτι το ιδιαίερο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν περίμενα να δω παραγωγή και παράσταση επιπέδου Royal Opera House ή ΜΕΤ. Για αυτό που μπορεί να δώσει η ΕΛΣ, ο συγκεκριμένος Μαγικός Αυλός ήταν το καλύτερο που μπορούσε να περιμένει κανείς. Περισσότερα για την παράσταση και τη διανομή των ρόλων μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Υ.Γ. Το έκραζα στις παραστάσεις του Μεγάρου, θα το κράξω και εδώ. Όταν λέμε οτι μια παράσταση αρχίζει στις οκτώ, εννοούμε οκτώ και όχι οκτώ και δέκα. Τι φταίνε οι συνεπείς και στην ώρα τους θεατές να περιμένουν τους αργοπορημένους; Δεν είναι οτι τα δέκα λεπτά κάνουν σοβαρή διαφορά (αν και σε εμένα έκαναν αφού έτρεχα να προλαβω κράτηση σε εστιατόριο), είναι ωστόσο θέμα αρχής και σεβασμού προς το κοινό. Αλλά προφανώς -και- εδώ ισχύει το “στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα”…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s